




Mer om vår resa
Livet förändrades plötsligt....
10 oktober 2009 drabbades grundarna Frida och Maries familjemedlem utav en allvarlig trafikolycka. Julia som personen heter är Maries dotter och Fridas syster. Hon var 15 år och hann ha sitt mopedkörkort i mindre än två veckor innan olyckan var framme.
Livet kastades om för alla inblandade och Julia fick en svår hjärnskada. Familjen spenderade månader på sjukhuset, och när Julia äntligen sa sitt första ord efter olyckan så sa läkarna att det nog inte blir mer än så. När hon sedan fick komma hem och de ville börja träna för att få tillbaka deras familjemedlem, möttes de utav motstånd och än en gång, att det nog inte blir bättre än såhär.
De kände att läkare och omgivningen arbetade emot deras tro och förhoppning om utveckling. De vägrade dock ge upp, och tog till sig all kunskap.
Julia fick igenom en rättighet, vilket var personlig assistans och efter några försök på assistansbolag med roterande personal och vaga löften om utbildning och utveckling så skötte de assistansen i egen regi. De såg då att det gick att behålla en och samma grupp, det gick att utveckla Julia och hon både pratar, går långa promenader och sjunger i Glada stjärnor som är ett funkisband. Julia har idag ett meningsfullt liv, anpassat efter hennes möjligheter och stöd ifrån Hjärnfamiljen och utbildade assistenter inom förvärvad hjärnskada...som förstår vikten av utveckling, och att ett liv som har räddats också ska levas.
Marie har genomgått utbildningar för att skapa ett hälsosamt liv, oavsett funktionsnedsättning eller inte, varit anlitad på flera olika assistansbolag där hon utbildat personal inom ämnet och utvecklat kund. Frida har istället fokuserat på den juridiska expertisen inom handikapprätt, och arbetat på två stora assistansbolag som uppdragschef.
Hjärnfamiljen samarbetar med kompetent personal som brinner för personer med förvärvad hjärnskada, men också deras anhöriga. Målet med att ha startat detta är att få allt det Frida och Marie hade behövt, när de satt ensamma och rädda för vad framtiden skulle ge.
De vill aldrig någonsin att den uppgivenheten, ensamheten och rädslan ska ta över. Det finns enligt dem så mycket mer, och Hjärnfamiljen är tillsammans en familj med starka erfarenheter och växer med mer kunskap och gemenskap varje dag.

Frida Johlbring
Grundare och anhörig
Möt Frida, en inspirerande förespråkare för rättigheter och stöd till personer med funktionsvariationer. Efter att hennes syster drabbats av en förvärvad hjärnskada genom en mopedolycka, har Frida ägnat sitt liv åt att förbättra förhållandena för personer i liknande situationer. Hon har erfarenhet från sitt eget hem, men också genom att ha arbetat som uppdragschef under flera år på assistansbolag. Utöver detta har Frida en bakgrund inom socialrätt och pågående studier på juristprogrammet vid Lunds universitet.
Frida brinner för den personliga assistansen och strävar efter att göra vardagen bättre för familjer som möter utmaningar relaterade till förvärvad hjärnskada och utvecklingsmöjligheter. Nu ser hon att hennes arbete och erfarenhet kan hjälpa andra kring detta.
Utöver sitt engagemang, finner Frida återhämtning och glädje i naturen. Hennes arbete är ett kraftfullt exempel på engagemang och medkänsla.
Marie Johlbring
Grundare och anhörig
Marie har utbildat sig inom LSS på Marie Cederschiölds Högskola. Under utbildningen fördjupade hon sig i funktionsnedsattas rättigheter samt lagens intentioner och praktiska tillämpning. Hennes kunskap och engagemang speglar hennes dedikation till att förbättra livskvaliteten för personer med funktionsnedsättning.
År 2009 råkade hennes dotter Julia ut för en mopedolycka och lever idag med en förvärvad hjärnskada. Denna personliga erfarenhet har inspirerat Marie att fokusera på hur man kan stötta och optimera sin hälsa oavsett situation. Hon har blivit särskilt intresserad av hur olika livsstilsval kan påverka läkning av en skadad hjärna, och hennes passion har gett positiva resultat.
Med en gedigen utbildning inom kroppens självläkande förmåga och särskilt fokus på hjärnan, har Marie länge drivit eget företag. Hennes engagemang inom utveckling har visat sig tydligt i de jobb hon utfört i assistansgrupper, där kunder har gjort stora framsteg på kort tid. Dessutom har hon utbildat större grupper om förvärvad hjärnskada och hur de bör arbeta, samt anlitats av regionshabiliteringen för att öka kompetensen hos vårdpersonal kring skillnader mellan medfödda och förvärvade hjärnskador.


Lisa Joelsson
Handledare och anhörig
Lisa växte upp i en familj där både hennes mamma, pappa och syster drabbades av multipel skleros (MS), en erfarenhet som djupt påverkade hennes förståelse för livet med en neurologisk sjukdom. Genom att bevittna de utmaningar hennes familj stod inför, insåg Lisa hur avgörande rätt stöd är för att familjer ska kunna bevara sin sammanhållning.
När Lisa senare arbetade som personlig assistent, växte hennes passion för att göra en skillnad i fler människors liv. Genom sin utbildning till socialpedagog fick Lisa en djupgående förståelse för olika funktionsvariationer, inklusive de komplexa behoven hos personer med förvärvad hjärnskada. Hennes utbildning utrustade henne med verktygen för att effektivt stödja individer och deras anhöriga i deras utveckling och dagliga liv, och alltid med målet att främja självständighet och välbefinnande.
Lisa är en person full av energi som älskar att anta nya utmaningar. Hon finner glädje i att hålla sig aktiv både genom träning och tillsammans med sin familj.
Hennes bakgrund kombinerad med hennes professionella kompetens, gör Lisa till en ovärderlig resurs för personer med funktionsvariation, deras familjer och även assistenter.

Patrik Freij
Handledare och anhörig
Möt Patrik, en engagerad handledare som använder sin egen erfarenhet för att stötta familjer i liknande situationer.
Den 12 september 2014 förändrades hans liv när dottern Nicole Pike drabbades av svåra hjärnskador i en trafikolycka. Denna fredagseftermiddag vändes hela tillvaron upp och ner, men redan dag två efter olyckan bestämde sig Patrik för att aldrig blicka bakåt, utan bara framåt.
Sedan dess har Patrik använt sin bakgrund som platschef, med fokus på projekt och kundservice, för att lösa problem på ett så effektivt sätt som möjligt. Han har ständigt försökt ligga steget före för att ge sin dotter de bästa möjliga förutsättningarna för att ta sig tillbaka till livet. Idag har Patrik över 10 års erfarenhet av att strukturera en vardag för någon som rehabiliteras.
Patrik insåg tidigt att det inte bara är de drabbade som behöver stöd utan också deras anhöriga. Att möta andra människors öden är ofta tufft, men för Patrik är det också en källa till energi när han ser att han kan hjälpa och vägleda andra på vägen framåt.
Hans drivkraft är att ingen annan ska behöva känna sig ensam i en så svår situation. Han erbjuder det stöd som han själv saknade – en erfaren vägledare som finns med i varje steg mot att skapa rätt förutsättningar för rehabilitering och ett bättre liv.
"Jag har tagit min dotter till livet en gång och nu ska jag försöka ta henne tillbaka till livet igen så långt det går."
Med sitt fokus på logiska och praktiska lösningar är Patrik en trygg och inspirerande del av Hjärnfamiljen, där han hjälper andra familjer att hitta styrkan och resurserna de behöver.

Kevin Pruszynski
Rådgivare och anhörig
Kevin har sett på nära håll vad det gör med en familj som tvingas kämpa för sina rättigheter efter en traumatisk förvärvad hjärnskada. Han intresserar sig därför för funktionsrättsfrågor och i de nätverk där det går att göra skillnad. Hans mål är att göra skillnad i branschen och skapa förståelse och kunskap hos omgivningen runt den skadade och anhöriga.
Han har tidigare arbetat på ett av Danmarks ledande bolag inom utbildning och introduktion för nyanställda, med fokus på personlig assistans i Danmark, Sverige och Norge.
Kevin hjälper oss att stödja er i en livslång process- att utvecklas efter en förvärvad hjärnskada. Huvudfokus för hans del kommer att vara att samarbeten fungerar väl och att du är nöjd.
Som person är Kevin väldigt engagerad i sina intressen, och trivs bäst i naturen.